Als ik vroeger aan Picon Vin Blanc dacht, kwamen de herinneringen terug aan gezellige namiddagen tegen de Schreve. Dat klinkt waarschijnlijk zeer fout, maar in West Vlaanderen is dat gewoon een andere naam voor de regio aan de Franse grens nl. de Westhoek.
Al ben ik zelf geen fan van bittere dranken, staat de combinatie van de bittere Picon met enkele geheime ingrediënten en een lekkere witte wijn met stip bovenaan mijn keuzelijst als ik ergens op restaurant ga. Het zal je niet verwonderen dat die in onze Winebar bij de betere uit de regio hoort. Gepresenteerd in een zalig groot glas, met ijs een een schijfje gedroogde sinaasappel is het ook een streling voor het oog en zie je alle blikken richting deze topper draaien als we een glas aan tafel brengen.
Het mag gezegd zijn dat deze klassieker hipper is dan ooit.
En voor de liefhebbers nog even een leuk Wikipedia wist je datje:
In 1815 vertrok de in de provincie Genua woonachtige familie Picon naar Marseille. Daar werd de jonge Gaétan Picon (1809-1882) leerling in een distilleerderij. Later, toen hij in Algerije in het leger diende, liep hij zoals veel van zijn kameraden een ‘kwaadaardige koorts’ op. Hij ontwikkelde vervolgens een brouwsel op basis van sinaasappelschillen, cinchona en gentiaan, geweekt in eau de vie, dat koortsverlagende en dorstlessende eigenschappen heeft.
Ze mogen mij dit medicijn met veel plezier voorschrijven en jullie hebben alvast een goed excuus om er eentje te komen proeven ;)
C U soon?
Comments